Начин на приготвяне
За тестото ще ви трябва около килограм брашно, другото количество е за доомесване и разточване. Пресейте брашното, направете кладенче и сложете яйцата, сол, киселото мляко, оцет и маслото.
Затоплете млякото и разчупете маята в него, разбъркайте, добавете масло, захар и лъжица брашно и оставете на топло да шупне. Замесете всички продукти, като постепенно добавяте и от маята до пълното усвояване на съставките и образуване на хомогенно меко гладко тесто. Покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса за час.
Може да оформите по желание, за този модел трябва да оформите тестото на фитил и да го разделите на 10 приблизително еднакви части и оформете на топки. Три от тези топки разточете на кръгли кори с диаметър на основна чиния.
Намажете тавата с малко олио и сложете едната кора, върху нея сложете и другите две и през средата разрежете на кръст, но без да стигате до края. На така получените четири полу триъгълника направете разрез през средата, така че да се получат общо осем броя триъгълници.
В средата на всеки направете лек разрез като илик. С ръка хванете един триъгълник и го обърнете в посока към вас, а връхчето му промушете през илика и го издърпайте да се покаже. Така оформете всички.
Останалите детайли на питката направете по подобен начин, като вземете четири кори, разточете ги пак на кори, сложете ги една върху друга и ги разрежете по същия начин, но този път разрезите трябва да стигат до края, така че триъгълниците да са отделени. Направете пак илик, хванете върха, обърнете го в посока към вас и го мушнете през илика.
Всяко оформено така парче поставете в средата на тавата. От останалите три топки вземете две, разточете пак на две кори, но те трябва да са с диаметър на десертна чиния, т.е да са по-малки.
Разрежете и оформете по същия начин като предишните и ги поставете в най- вътрешната страна на тавата. Последната топка използвайте за декорация, като направите топчета или други елементи за украса и ги поставете произволно в тавата.
Покрийте тавата с кърпа или домакинско фолио и оставете тестото да втаса отново и видимо да е поне удвоило обема си. Намажете с разбит жълтък и сложете по желание сусам или други семена. Сложете тавата във фурната и печете питката на 170 градуса за около 40-60 минути до златисто .