Начин на приготвяне
В купа се сипва топлото мляко и в него разтваря маята и захарта. Пресява се брашното заедно със солта. Към него се добавят маята и яйцата. Замесва се меко тесто. Оставя се втаса и се разделя на 8 части. Всяка част се разточва на тънка кора.
Намазва се с олио, поръсва се с орехи и нарязан на кубчета локум. Покрива се с втора разточена кора.
Пак се поръсва с орехи, локум и този път добавяте портокалова кора.
Завивате на руло и го нарязвате на парчета около 2 см. Така направете с останалото тесто.
Подреждат се парчета в намаслена тава на разстояние едно от друго. Оставете да втаса и печете на 200 градуса около 35-40 минути.
Оставя се да изстине много добре. В тенджерката сложете маслото, захарта, водата и портокаловата кора.
Варете 5 минути, оставете леко да се охлади и залейте изстиналите охлювчета.
Сиропираните охлювчета с локум и орехи са много вкусни.