Начин на приготвяне
Маята се начупва. Към нея се прибавя хладката вода, малко захар и брашно. Сместа се оставя да шупне. Брашното се пресява заедно със солта. Прави се кладенче.
В кладенчето се изсипва сместа с маята, киселото мляко и едно яйце. Замесва се меко тесто. Полученото тесто се разделя на три топки. Оставя се да втаса.
Трябва да удвои обема си. Сиренето се натрошава в отделна купа. Към него се прибавят две яйца. Кравето масло се разтапя. Към него се добавя и олиото. Всяка топка тесто се разточва на тънка кора. Помазват се обилно със маслото.
Отгоре се поръсва със сместа от сиренето и яйце. Навива се на хлабаво руло. Полученото руло се прехвърля в помазана тава. И се навива спираловидно, като се почне от средата към края. Това се повтаря и със останалите две топки тесто.
Оставя се да втаса завито, за около 30 минути. След като втаса се помазва със един жълтък, които е разбит със малко вода и олио. Тутманика се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се за около 35-40 минути.