Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювечета»Боб със зеле и телешки кюфтенца

Боб със зеле и телешки кюфтенца

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Боб със зеле и телешки кюфтенца
Снимка: Добринка Петкова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Насладете се на уникалния вкус на тази забравена българска гозба"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • лук - 1 глава
  • чушки - 2 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • кисело зеле - 400 г
  • брашно - 1 с.л.
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • джоджен
  • за кюфтенцата
  • кайма - 400 г телешка
  • универсална подправка - 1 ч.л. подправка за кайма
  • чесън - 1 щипка на прах
  • брашно - за овалване
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете боба и го отцедете. Омесете каймата с подправката и чесъна. Направете малки кюфтенца и ги оваляйте в брашно. Изпържете в загрятото олио.

В същата мазнина запържете нарязаните лук и чушки. Прибавете нарязаното зеле и доматеното пюре. След като се позапържи малко, прибавете брашното и подправките.

Добавете сварения боб и сипете около 1ч.ч топла вода (ако е необходимо, долейте още). Разбъркайте добре и свалете от котлона. Разпределете боба в гювечета. Прибавете по няколко кюфтенца и леко разбъркайте.

Сложете капачетата и печете на 200 градуса около 1 час. Поръсете с нарязан магданоз и по желание - лют пипер.

Бобът със зеле и телешки кюфтенца е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: