Български ябълков пай

01/10/2016
"Вкусен и ефектен ябълков пай за почивните дни!"
Приготвяне50 мин.
Готвене30 мин.
Общо80 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 210
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се в купа брашното, смесваме с бакпулвера, разтопеното масло, захарта и яйцето. Разбърква се добре с вилица, докато се разтопи захарта. Добавя се по малко от брашното и се замесва меко тесто, което да не лепне.

Тестото се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилник да стегне. През това време се обелват ябълките и се нарязват на кубчета. Смесват се с кафявата захар, канела, галета и счукани орехи.

Изважда се тестото и се отделя част от него за декорация. Останалото се разделя на две топки, като едната е по-голяма и е за основата. Голямата топка тесто се разточва върху набрашнен плот с диаметър по-голям от тавата, в която ще печем, а тя е 20 см.

С точилката се прехвърля в тавичката върху хартия за печене, предварително намокрена и отцедена, оформя се ръб и по стените. С вилица се набожда дъното. Сипва се плънката и се разпределя равномерно в тавата.

Разточва се втората топка тесто и с нея се покрива плънката. Подвива се като бордюр и се притиска с вилица. От оставеното тесто за декорация се изрязва форма на ябълка с дръжка и листенца. С четка се намазва отгоре с малко олио и залепваме елементите.

Останалото малко тесто от изрезките оформих на топченца по краищата. Печем в загрята фурна 180 градуса около 30 -35 минути. Изважда се и охлаждаме в тавата, после се изважда и поръсваме с пудра захар. Вкусно и ефектно!

Източник Ивана Кръстева

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар