Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювеч»Зрял боб с кисело зеле в гърне

Зрял боб с кисело зеле в гърне

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7218k2k12k5
Зрял боб с кисело зеле в гърне5 / 5
05/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
270 мин.
Порции
6
"Боб с кисело зеле в гювеч - истинска класика в кухнята"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г зрял
  • сухи чушки - 2 бр. червени
  • чушки - 2 бр. червени
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 глави кромид
  • червен пипер - 2 с.л
  • кисело зеле - 400 г
  • черен пипер
  • сол
  • брашно - 1 с.л.
  • джоджен - 2 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и измийте боба. Накиснете в студена вода за няколко часа, след което се изплакнете над течаща вода. Сложете в глинено гърне или гювеч набъбналия боб заедно със сухите чушки и захарта. Налейте 3 л вода и поставете капака.

Сложете във фурната за два часа на 180 градуса да поври.

През това време почистете зеленчуците и ги нарежете на кубчета.

В тиган се загрейте олиото и сложете лука, пържете до златисто, след което прибавете червения пипер и брашното, гответе няколко секунди и долейте малко вода (около 50 мл), за да не прегори пиперът. Разбъркайте всичко и отделете настрана.

Киселото зеле нарежете на ситно.

Извадете гювеча внимателно от фурната и сложете зелето, нарязаните чушки, морков и лучената смес. Добавете всички подправки и ако е необходимо, долейте вода, така че да го покрие, и затворете с капака.

Намалете градусите на 150 и сложете да се пече за около 2 часа и половина.

За почитателите на лютото като мен може да добавите люта чушка, нарязана на ситно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Dimitar Stalev
Dimitar Stalev
Тази рецепта е тотално сбъркана и нищо не се получава!
26.01.2019 18:18
2
1
Ivo
Ivo
4 часа ????
14.11.2016 15:20
3
1
Покажи всички подкоментари