Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с картофи и кисело зеле

Мусака с картофи и кисело зеле

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Мусака с картофи и кисело зеле
Снимка: Сия Рибагина
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Такава мусака сме ви спретнали, че тавата ще ви се стори прекалено малка"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • кисело зеле - 500 г
  • лук - 1 глава кромид
  • морови - 1 бр.
  • кайма - 450 г
  • сол
  • черен пипер
  • олио - 50 мл
  • червен пипер
  • кимион
  • зелева чорба - 200 мл (сок)
  • за заливка
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, обелете и нарежете картофите наполовина.

Сложете ги да се сварят до полуготовност, аз използвах тенджера под налягане и варих 7 мин.

Загрейте олиото в дълбок тиган и запържете на ситно нарязаните лук и морков, добавете каймата и я раздробете. Разбъркайте и гответе 10 мин.

Нарежете зелето на дребно и го сложете при каймата, разбъркайте и пържете няколко минути. Добавете червения пипер, кимион и черен пипер, сипете 50 мл вода и захлупете с капак. Гответе до омекване на зелето.

Сварените картофи нарежете на ситно, сложете ги в тавичка, намазана с малко олио. Върху картофите изсипете зелевата смес, изравнете, сипете зелевия сок и сложете тавата във фурната на 180 градуса за 30 мин до изпаряване на течността.

Направете заливката като разбиете яйцата, добавите млякото, брашното, сол и пипер и разбъркате.

Извадете тавата и залейте мусаката със заливката. Сложете във фурната до златист цвят за около 15 мин.

Мусаката с картофи и кисело зеле е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: