Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклава с грис и орехи

Баклава с грис и орехи

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Баклава с грис и орехи
Снимка: Сия Рибагина
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Като страстни почитатели на баклавата ще си вземем второ парче и нищо повече няма да кажем"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г
  • грис - 1 ч.ч. пшеничен
  • орехи - 2 ч.ч. смлени
  • за сиропа
  • захар - 5 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • лимон - 1 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • за намазване
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете сиропа, като сложите на котлона тенджера с водата и захарта, разбъркайте и оставете да кипне.

Измийте лимона много добре с гореща вода и настържете кората му. Сложете я в сиропа заедно с ванилията. Варете до получаване на захарен сироп около 15 мин. Махнете от котлона и оставете да се охлади.

Намажете тавата с малко от маслото, а останалото разтопете.

Разделете корите на три равни части. На дъното на тавата сложете едната част кори, поръсете с половината грис и разпределете половината орехи.

Захлупете с втората част кори, поръсете с останалия грис и орехи и накрая покрийте с последната част кори.

Вземете остър нож и разрежете баклавата на ромбове, парчета или както ви харесва.

Полейте баклавата с разтопеното масло, разпределете го, така че да покрие цялата повърхност.

Сложете тавата във фурната и изпечете баклавата на 180 градуса до златисто.

Готовата баклава залейте със студения сироп и оставете на хладно да поеме течността и да се сиропира.

Баклавата с грис и орехи е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Илияна Димова
Илияна Димова
Не съм приготвяла баклава с грис, хубава идея , сигурно е много вкусна
06.10.2016 18:22
1
Покажи всички подкоментари