Начин на приготвяне
Изчистената леща се измива и се слага да се вари. Към полусварената леща се прибавят нарязаните на дребно моркови, чушки и целина, и слънчогледовото семе.
Оставя се да ври до омекване на лещата и зеленчуците. Отделно се прави запръжка от нарязания на дребно лук, който се слага в сгорещеното олио и се задушава, докато придобие стъклен вид.
Слага се брашното и като стане златисто, се прибавят обеленият и нарязан на дребно домат.
Към получената запръжка наливаме бульон от лещата и се разбърква, докато се разреди.
Сипва се към общата чорба и варим още 10 минути, след което се слагат чубрицата, ситно нарязаният чесън и сол на вкус.
Сваля се от огъня и лещата се поднася топла, поръсена със слънчогледово семе.