Начин на приготвяне
Изчистената леща се измива и се слага да ври. Към възврялата леща се прибавя керевизът (корените). Оставя се да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода.
Когато лещата омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио. Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре.
Полученото се разбърква с бульон от лещата , докато се разреди. Сипва се към общата чорба. След като се свари се слага чесън на скилидки или нарязан на дребно.
Към чорбата обезателно се прибавя чубрица на клонки.
Коментари
Е те таз рецепта ми напълни душата и я сготвих веднага - 40 мин и всичко стана както пише - чудесна чорба,БРАВО!
В тенджера се слагат вода, лещата, 1 домат нарязан, 2-3 лъжици доматено пюре, 1 прясна люта чушка разцепена или нарязана, 5-6 стръка зелен лук нарязан, олио, сол 1 с.лъжица/винаги се слага в началото,защото соленоста се постига с по малко сол/,половин чаена лъжичка захар/захарта неутрализира киселинноста на стомаха причинено от многото солени манджи,насища и след хранене няма да чувствате тежест/, червен пипер 1-2 с.лъжици, чубрица, пресен джоджен. Слага се да ври на среден огън, става за около 30-35 минути, зависи от сорта на лещата, ще усетите какъв приятен аромат се получава когато се вари а не запържва!!! Когато е готово слага се нарязаният 1-2 моркова и 5-6 ск.чесън и пресен магданоз, затваря се с капака и се сваля от огъня.Ако моркова и чесъна се сложат в началото, те стават меки и стават на нищо и не усещаш кво ядеш, като повърнато. Слагат се накрая, и моркова да бъде нарязан на едро, на не по-малко от кръгчета за да разпознаваш кво ядеш,външният вид е важен за апетита, и той остава леко хрупкав и усещаш кво ядеш! Оцет пожелание. Да ви е сладко!-_-
Колкото до оцета - излишен е. Слага се непосредствено преди консумация по желание и вкус.
Аз запръжката я правя така:
1-во морковите
2-ро лука
3-подправки от всеки вид (магданос,ако е сух , ако не накрая,чубрица,джоджан,лимонен сок,червен пипер,черен,дом.пюре,или сок ) сгъстявам с брашното оставям го така да се задуши малко и го изсипвам в лещата кадето слагам дафинов лист.Накрая солта.
Става божествено.Бон апетит :)
Нарязвам 1 картоф на малки кубчета и ги слагам да врят. След малко добавям и лещата (почистена от камъчета и измита с вода). По желание с нея може да добавите и нарязани чушки, моркови каквото харесвате, в крайна сметка вие ще го ядете. Като омекне лещата я махам от котлона и запържвам кромид. Пържа докато не получи златист цвят, после добавям малко брашно, червен пипер, нарязани домати или доматен сок. Оставям да се пържи още съвсем малко и го прибавям към лещата. Варя още няколко минути. :)