Чорба от леща

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Чорба от леща1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2-3
"Като истински любители на българската кухня никога не отказваме покана за чорба от леща"

Необходими Продукти

  • леща - 200 гр.
  • олио - 50 гр.
  • лук - 50 гр.
  • брашно - 15 гр.
  • доматено пюре - 15 гр.
  • моркови - 50 гр.
  • керевиз - 50 гр.
  • сол
  • чубрица
  • оцет
  • чесън - 4 - 5 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистената леща се измива и се слага да ври. Към възврялата леща се прибавя керевизът (корените). Оставя се да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода.

Когато лещата омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио. Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре.

Полученото се разбърква с бульон от лещата , докато се разреди. Сипва се към общата чорба. След като се свари се слага чесън на скилидки или нарязан на дребно.

Към чорбата обезателно се прибавя чубрица на клонки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
513
47
39
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марина
Марина
Аз обичам да добавям и кимион към лещата.
26.02.2016 18:31
Nina Nikolova
Nina Nikolova
изпровах я, но наистина липсва информация за морковите. И аз оцет не съм слагала.
29.01.2016 15:32
Грета Тодева
Грета Тодева
Супер, ще я изпробвам тази бързичка рецепта, но липсва информация за морковите...... предполагам понеже трудно увират, трябва се сложат с лещата?
06.02.2014 18:25
2
1
Покажи всички подкоментари
Локорчанин
Локорчанин
Добавен от Добруджанец на 2013-04-27, Оценка 5.0 от 5 за Чорба от леща
Е те таз рецепта ми напълни душата и я сготвих веднага - 40 мин и всичко стана както пише - чудесна чорба,БРАВО!
08.07.2013 22:33
3
Добруджанец
Добруджанец
Опитайте и тази рецепта, Добруджанска леща чорба!
В тенджера се слагат вода, лещата, 1 домат нарязан, 2-3 лъжици доматено пюре, 1 прясна люта чушка разцепена или нарязана, 5-6 стръка зелен лук нарязан, олио, сол 1 с.лъжица/винаги се слага в началото,защото соленоста се постига с по малко сол/,половин чаена лъжичка захар/захарта неутрализира киселинноста на стомаха причинено от многото солени манджи,насища и след хранене няма да чувствате тежест/, червен пипер 1-2 с.лъжици, чубрица, пресен джоджен. Слага се да ври на среден огън, става за около 30-35 минути, зависи от сорта на лещата, ще усетите какъв приятен аромат се получава когато се вари а не запържва!!! Когато е готово слага се нарязаният 1-2 моркова и 5-6 ск.чесън и пресен магданоз, затваря се с капака и се сваля от огъня.Ако моркова и чесъна се сложат в началото, те стават меки и стават на нищо и не усещаш кво ядеш, като повърнато. Слагат се накрая, и моркова да бъде нарязан на едро, на не по-малко от кръгчета за да разпознаваш кво ядеш,външният вид е важен за апетита, и той остава леко хрупкав и усещаш кво ядеш! Оцет пожелание. Да ви е сладко!-_-
27.04.2013 15:14
9
2
1
Покажи всички подкоментари
Меги
Меги
Чорбата от леща става много по-вкусна,ако в запръжката вместо кромид лук се нареже праз лук...Опитайте...*)))
20.10.2012 00:03
2
Дони
Дони
предполагам 1-2 ч.л.
21.06.2012 10:31
1
silvia
silvia
Колко челвен пипер се слага ?
20.06.2012 18:30
аз
аз
Запръжката е достатъчно да се направи с олиото, брашното и червения пипер. Другите фази водещи до препържване на олиото, в които първо слагате лук, после моркови и т.н. са безкрайно излишни! Лука и морковите могат спокойно да се сварят с лещата и чесъна. Така лещата усвоява ароматите им и става по-вкусна.
Колкото до оцета - излишен е. Слага се непосредствено преди консумация по желание и вкус.
30.01.2012 17:29
3
Цвети
Цвети
Оцеда се слага в запръжката и то 1-2 капки , който са достатъчни.Той може да бъде заместен с лимонен сок,или лимонтозу.Става страхотно стига да не се овлечем в капките,затова смятам,че са достатъчни 1-2 капки.Колкото до морковите не са излишни с тях е невероятно,а пък и са полезни.
Аз запръжката я правя така:
1-во морковите
2-ро лука
3-подправки от всеки вид (магданос,ако е сух , ако не накрая,чубрица,джоджан,лимонен сок,червен пипер,черен,дом.пюре,или сок ) сгъстявам с брашното оставям го така да се задуши малко и го изсипвам в лещата кадето слагам дафинов лист.Накрая солта.
Става божествено.Бон апетит :)
23.01.2012 11:31
Милчо
Милчо
Петя, оцетът се използва така: Сипваш на дъното на един тиган, потапяш пръстите на краката и чакаш 3 минути, той извлича магическите съставки, след това го добавяш 1-2 минути преди да свалиш лещата от котлона. Гаранция за страхотен вкус. Поздрави.
22.12.2011 17:35
Иван
Иван
Аз я правя така:
Нарязвам 1 картоф на малки кубчета и ги слагам да врят. След малко добавям и лещата (почистена от камъчета и измита с вода). По желание с нея може да добавите и нарязани чушки, моркови каквото харесвате, в крайна сметка вие ще го ядете. Като омекне лещата я махам от котлона и запържвам кромид. Пържа докато не получи златист цвят, после добавям малко брашно, червен пипер, нарязани домати или доматен сок. Оставям да се пържи още съвсем малко и го прибавям към лещата. Варя още няколко минути. :)
08.11.2011 17:02
1
mimi
mimi
Оцетът е допълнително, като за вкус.
09.10.2011 14:07
Eli
Eli
И морковите ги няма ?
13.09.2011 18:08