Пита с мак

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Пита с мак3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Пита като слънце, с която да нагостите най-близките си хора"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 42 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 50 г
  • яйца - 2 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • мак - 10 г
  • сусам - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче. Разтворете маята в затопленото прясно мляко и добавете захарта и лъжица брашно, разбъркайте и оставете да шупне.

В кладенчето на брашното сложете разбитите яйца, маслото, киселото мляко, оцет и сол.

Замесете съставките, като добавяте и маята до получаване на гладко, еластично тесто. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло за един час.

Разделете тестото на две равни части, и отделете по-малко от двете за декорация накрая.

Всяка част разделете на осем равни парчета и оформете на топки. Първите осем тестени топки дооформете с ръка и подредете в намазана с малко олио тава.

Едната сложете в средата, а останалите обиколете около средната, като оставяте малко разстояние между тях.

От другите осем парчета направете фитили, седем от тези фитили сложете около всяко топче, а осмото разрежете на три и оформете плитка, която сложете около средното.

От отделеното тесто направете малки топченца и сложете произволно, за да запълните тавата.

Намажете с разбит жълтък и оставете да втаса за още 30 мин.

Поръсете с мак и сусам и сложете питата във фурна на 160 градуса за около 50-60 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: