Начин на приготвяне
Накиснете боба за два часа. Изхвърлете водата и долейте нова. Сложете боба да заври.
Изцедете и прехвърлете в тава. Нарежете зеленчуците и джоджена и ги прибавете към боба.
Сипете една чаена чаша вода, доматеното пюре, една ч.л.сол и разбъркайте. В глинен съд сложете половината от сместа.
Посолете леко джолана, втрийте го с червен пипер и го поставете в глинения съд. Отгоре добавете останалата част от боба. Ако водата не покрива вашето ястие, долейте още.
Затворете съда с капак и печете един час на 200 градуса. После намалете фурната на 100 градуса и оставете гювеча вътре за още пет часа. Аз го слагам да се готви от вечерта и сутринта го вадя.
Свинският джолан с боб в гювеч е много вкусно ястие.