Начин на приготвяне
Брашното се пресява в тавичка и се прави кладенче. Маята се разтваря в топло прясно мляко, добавя се захарта и лъжица брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
В кладенчето се слагат всички останали продукти за тестото без жълтъка, той остава за намазване накрая.
Омесва се тесто като се добавя от шупналата мая до пълното ѝ усвояване и получаване на гладко еластично тесто, което да не лепне по ръцете. Покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса на топло за един час.
Готовото тесто се разделя на равни части и се оформя по желание. Намазва се с разбития жълтък и се поръсва със семената.
Покрива се с кърпа и се оставя за още половин час да втаса отново. Питата се пече във фурна на 170 градуса за около 50 мин.