Начин на приготвяне
Содата се разбива с киселото мляко и се оставя за 15 минути да шупне. Добавяме разбитите яйца, разтопеното масло, солта и около 1 к.л. сминдух. Ако използвате меко сирене, е добре да го намачкате преди да го добавите към сместа.
Последно слагаме брашното, като сипваме по около 100 г и премесваме, докато получим меко почти не лепливо тесто. Покриваме с влажна кърпа и оставяме да втаса на топло за час.
Премесваме тестото на набрашнен плот, докато стане гладко и го режем на четири парчета. Разтягаме ги на фитили, дълги около 40 см и ги усукваме от двата края като мартеница.
Навивате на рула, мажете отгоре с прясно мляко и малко олио, редите в намазнена тава и печете за около 20- 25 минути на 200 градуса.
По желание може да ги поръсите със сусам. По средата на печенето премествам тавата най-отдолу във фурната.