Пълнени цели дюли запечени във фурна

23/10/2016
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф83370553931
"Ухае на печени дюли, есен е "
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо6 800
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиват се дюлите и с помощта на четка се премахват мъхчетата им по кората. Отстранява се сърцевината им и се поставят в студена вода за да не потъмняват.

Орехите се накълцват с нож на едри парчета. Стафидите се измиват и подсушават. В купа се смесват орехите, меда, стафидите, канелата, лимоновия сок и кората - настъргана. С получената смес се пълнят дюлите, като на всяко дъно се поставя и малко парче от лимоновата кора, за да се затвори дъното им. Поставят се в тавичка застлана с алуминиево фолио и се покриват отново с алуминиево фолио.

Пече на 180 градуса за около 40-50 минути, с вентилатор, като 10 минути преди времето алуминиевото фолио отгоре се премахва за да хванат и малко загар. Охлаждат се и се поръсват с пудра захар.

Източник: Българска кухня

Забележка: Дюлите се почистват от сърцевината им много трудно, но ще пусна снимка на един елементарен уред, с който почиствам и сърцевината на ябълките или други плодове, за да е по-ясно, смятам че всички разполагате с такъв, но се въоръжете и с много остро ножче.

Хубаво е отворът им да бъде по-широк, за да може да се постави повече плънка. Този мед, който е посочен в рецептата, като сладост за мен е достатъчен, обичам да усещам и киселинността им, но ако някой обича по-сладко, може да се залеят отгоре и с по 1 ч.л мед или повече.подобни рецепти тук

5 8
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

marcheva14
marcheva14
23.10.2016 17:26
Благодаря, Весе, че си ги харесала, а и на всички девойки които са дали своя глас! Вярно е, че къщата ми ухаеше на печени дюли, много е вкусно . Аз обичам разни печени плодове есенно време.
лед някой и друг ден ще започнем ябълките и хубавите тикви.
1
0
Веселина Константинова
Мнооого апетитно! Само като ги видях и си представих аромата им!
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв