Начин на приготвяне
Почиствате и обелвате скаридите (по дължината на гръбнака имат черна вена, която трябва да се махне).
В загрят със зехтин тиган слагате лука, чесъна и моркова, пържите, докато лукът не омекне.
Добавяте ориза и сипвате бяло вино. Чакате виното да поеме в ориза и да се изпари.
След това похлупете ориза за 1-2 мин. Бъркайте постоянно с дървена лъжица. Добавяйте постепенно от предварително приготвения бульон.
Бульонът не трябва да покрива ориза повече от 2 мм. Бъркате, докато бульонът не поеме и тогава продължавате пак да сипвате и бъркате и така, докато не сипете всичкия бульон.
След като сте сложили и последната доза от бульона добавете 2 с.л. доматено пюре и малко масло - добавянето на маслото в ризото е завършващ процес, който се нарича монтекаре. Добавете скаридите за 3-5 мин.
Сервирайте ризотото с кралски скариди оформено в ринг (ако имате) и поръсете с магданоз.
Коментари