Франзели

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Франзели
Снимка: Juliya
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6-8 бр.
"Не е трудно да приготвите франзели, трудно е да не ги излапате на един дъх"

Необходими Продукти

  • вода - 275 мл топла
  • мая - 15 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • брашно - 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топлата вода заедно със захарта, докато шупне хубаво. Пресейте брашното в купа, добавете маята и солта и замесете тесто, като най-накрая добавете зехтина.

Месете тестото около 10 минути, докато стане гладко и еластично тесто. Преместете го в намаслена купа, покрийте го и оставете да да втаса на топло място за около 1 час, до удвояване на обема му.

Разделете втасалото тесто на 3 топки и от всяка оформете 3 франзели. Разточете ги върху набрашнена плот и с помощта на нож направете по няколко напречни разреза.

Прехвърлете франзелите в тава, застлана с хартия за печене, покрийте ги и ги оставяме да втасат отново за 15 минути.

Сложете франзелите да се изпекат за около 20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Спас
Спас
"като най-накрая добавете зехтина." - кое е това "най-накрая"? Ако сложиш каквато и да е мазнина преди втасването, то самото втасване става трудно. Ще го чакате много. Затова СЛЕД като втаса едно такова тесто, можете да си измисляте добавки. Било то зехтин, масло, маргарин, сирене, сухи подправки или друго. Но тогава следва отново малко, поне, месене. Защото самото тесто има нужда от това. Но в никакъв случай 10 минути, 10 минути са, ако имате 10 кг брашно, за един килограм и 2-3 минути са достатъчни, то се вижда, като стане на шупли и е омесено...
В този сайт отново са преписвали, без каквито и обяснения да има.
12.08.2013 02:07
4