Начин на приготвяне
Маята се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да бухне за 10 минути. Добавя се яйцето, солта, есенция ром, половината меко масло и брашното. Замесва се средно меко тесто и се оставя да втаса 40 минути, покрито с кърпа.
От тестото се отделя едно топче като яйце за средата, останалото тесто разделяме на 4 части. Всяка се разточва на кръгла кора и се намазва с масло, поръсва се със захар и канела и така се нареждат една върху друга, като последната кора не се намазва. Поставя се чиния върху корите и се изрязва кръг 20 см в диаметър, изрезките се запазват.
Срязва се през средата на 8 триъгълника. В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва през него, обръща се навън. Оставеното топче се разточва на питка за средата и се поставя в центъра. От изрезките се оформят фитили, сплитат се и слагате върху питката. Ябълките се обелват и нарязват на полумесеци.
Смесват се смлените орехи, захар и канела и се посипват върху центъра. Нареждат се резени ябълка, като леко се застъпват. Отгоре отново поръсваме с захар и канела. Оставя се да почине 20 минути, намазва се с прясно мляко и поръсваме сусам.
Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Изважда се ябълковата пита и се намазва с разтопен мед, после се нарязва и сервира.
Коментари