Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Ябълкова пита с канела

Ябълкова пита с канела

Ябълкова пита с канела4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
1
"Обзалагаме се, че и вие ще може да приготвите толкова хубава питка!"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • мая - 1 пакет суха
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 к.л.
  • захар - 3 с.л.
  • масло - 60 г
  • есенция - ром
  • брашно - 4 ч.ч.
  • за плънката
  • ябълки - 2 бр.
  • канела - 1 с.л.
  • мед - 1 с.л. разтопен
  • сусам - за поръсване
  • орехи - 2 с.л. смлени
  • захар - 1 с.л.
  • прясно мляко - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в топлото прясно мляко със захарта и се оставя да бухне за 10 минути. Добавя се яйцето, солта, есенция ром, половината меко масло и брашното. Замесва се средно меко тесто и се оставя да втаса 40 минути, покрито с кърпа.

От тестото се отделя едно топче като яйце за средата, останалото тесто разделяме на 4 части. Всяка се разточва на кръгла кора и се намазва с масло, поръсва се със захар и канела и така се нареждат една върху друга, като последната кора не се намазва. Поставя се чиния върху корите и се изрязва кръг 20 см в диаметър, изрезките се запазват.

Срязва се през средата на 8 триъгълника. В средата на всеки се прави разрез и връхчето се промушва през него, обръща се навън. Оставеното топче се разточва на питка за средата и се поставя в центъра. От изрезките се оформят фитили, сплитат се и слагате върху питката. Ябълките се обелват и нарязват на полумесеци.

Смесват се смлените орехи, захар и канела и се посипват върху центъра. Нареждат се резени ябълка, като леко се застъпват. Отгоре отново поръсваме с захар и канела. Оставя се да почине 20 минути, намазва се с прясно мляко и поръсваме сусам.

Печем в загрята фурна 180 градуса до зачервяване. Изважда се ябълковата пита и се намазва с разтопен мед, после се нарязва и сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ВАНЯ КОКАРОВА
ВАНЯ КОКАРОВА
Да ,разбрах и точно Вашата идея ми хареса много. Иначе този и подобни модели съм видяла и при руските кулинарки.Даже съм регистрирана в руския сайт Поворёнок и там може човек да се наслади и на добра кулинария.
05.11.2016 17:13
ВАНЯ КОКАРОВА
ВАНЯ КОКАРОВА
Здравейте!Рецептата ви е доста интересна И аз харесвам моделите на Валентина Зоркан.Правих питка без топче в средата,където поставих салата от рукола и чери домати с моцарела.Ще направя и вашия специалитет.Благодаря за идеята!
05.11.2016 05:46
1
1
Покажи всички подкоментари