Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Зимна мусака в гювечета

Зимна мусака в гювечета

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Зимна мусака в гювечета
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
19/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Най-вкусното зимно изкушение е скрито в гювече, на вас оставяме да го откриете"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • кайма - 500 г, смес, без подправки
  • пръжки - 2 с.л. домашни
  • кромид лук - 1 глава, средна
  • пюре - 1 бурканче, заготовка (морков, чушка, домати)
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 с.л., ронена
  • риган - 1 ч.л., стрит
  • сол - на вкус
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • За заливката
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 500 мл
  • кашкавал - 100 г
  • брашно - 4 с.л. равни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме картофите. Нарязваме ги на ситни зарчета. Поставяме ги в купа.

Каймата подправяме с черен пипер, чубрица и сол на вкус. Най-добре е тя да престои една нощ в хладилник, за да усвои подправките.

В тиган с мазнина запържваме първо нея. Аз използвам лъжица-преса за картофи. Така по-лесно я правя на малки късчета.

Към леко запържената кайма прибавяме за кратко пръжките, за да се отпуснат и освободят ароматите си. Отстраняваме съда от котлона и с помощта на решетъчна лъжица разпределяме сместа във всяко гювече.

В същата приятно овкусена мазнина запържваме лука с червения пипер.

Прибавяме бурканчето със зеленчуковата заготовка, подправяме с черен пипер, чубрица и риган. След като течността се изпари, бланшираме за кратко кубчетата картофи.

Изключваме котлона, разбъркваме добре съставките и овкусяваме допълнително със сол на вкус и черен пипер.

Задушените зеленчуци разпределяме по равно в глинените съдове. Разбъркваме съставките им (кайма и картофи) още веднъж. По желание можем да прибавим люто чушле в порцията, за почитателите на пикантната кухня.

Поставяме капачетата и печем мусаката за около 30 минути на 200 градуса. За заливката смесваме и разбиваме яйцата, киселото мляко, брашното и настърганият на едро кашкавал. Разпределяме я по равно и запичаме гювечетата без капачета.

Тях поставяме след изваждането им от фурната. Поднасяме ястието топло, гарнирано с домашно квасено кисело мляко, селска питка, зимна туршия и весела компания. Да ви е сладко!

Зимната мусака в гювечета е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: