Начин на приготвяне
Приготвяне на какаовия блат: Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте до пълното им усвояване от сместа. Добавете какаото и разбъркайте добре с шпатулата. Накрая добавете пресятото брашно и бакпулвер и отново разбъркайте добре. Изсипете сместа във форма за торта с подвижно дъно и диаметър 23 см, застлана с хартия за печене. Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Оставете готовия блат да се охлади във формата и тогава го извадете.После срежете охладения блана на две платки.
Приготвяне на ваниловия блат: Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно и разбивайте до пълното им усвояване от сместа. Добавете пресятото брашно с бакпулвера и ванилията и отново разбъркайте добре. Изсипете сместа във форма за торта с подвижно дъно и диаметър 23 см, застлана с хартия за печене. Печете на предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Оставете готовия блат да се охлади във формата и тогава го извадете. После срежете охладения блана на две платки.
За сиропа за какаовия блат смесете в тенджера съставките и ги загрейте. Когато захарта се стопи, свалете от котлона и оставете да се охлади напълно.
За сиропа за ваниловия блат смесете в тенджера съставките и ги загрейте. Когато захарта се стопи, свалете от котлона и оставете да се охлади напълно.
За шоколадовия крем: Разбийте сметаната със захарта после прибавете предварително разтопения шоколад и разбъркайте добре. Отделете малко от крема за украса.
За ваниловия крем: Разбийте сметаната със захарта и ванилията на пухкав крем. Половината крем отделете за украса, а към другата част прибавете нарязаните ягоди.
Сглобете тортата във формата, в която изпекохте блата. Редувайте какаов блат, какаов сироп, шоколадов крем с ванилов блат ванилов сироп и ванилов крем, докато свършат блатовете и завършите с блат. Приберете тортата в хладилник за 30 минути. Извадете от формата, като прокарате нож по ръба и тогава отворете формата. Намажете с останалия ванилов крем навсякъде.
Нарежете шоколада на дребно и поръсете тортата от всички страни с него. Със заделените кремове направете топки с помощта на лъжички върху тортата. Сложете няколко цели ягоди и листа мента за украса.