Торта Chefdome

Добринка ПетковаДобринка Петкова
Мастър Шеф
1k7k2k6
Торта Chefdome
Снимка: Добринка Петкова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
12
"Тази торта е само една от хилядите причини кулинарията да се определя като изкуство"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • белтъци - 5 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • орехи - 100 г, смлени
  • брашно - 1 с.л.
  • за жълтия крем
  • прясно мляко - 250 мл
  • жълтъци - 5 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • масло - 125 г
  • за сметановия крем
  • сметана - 250 мл
  • пудра захар - 2 - 3 с.л.
  • за крокана
  • орехи - 100 г
  • захар - 100 г
  • за глазурата
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блатовете за форма 20-22 см. Разбийте белтъците на сняг. Добавете захарта и продължете да разбивате. Накрая добавете брашното и смлените орехи. Разбъркайте внимателно с шпатула, за да не спаднат белтъците.

Разделете сместа на три части и изпечете три блата. Всеки блат печете на 170 градуса около 15-20 минути. Оставете да се охладят.

Приготвяне на жълтия крем. Разбийте жълтъците със захарта. Към тях добавете брашното и 1/3 от млякото. Останалото мляко кипнете и го прибавете на тънка струя към жълтъците.

Върнете сместа обратно в тенджерката и бъркайте, докато се сгъсти. Добавете ванилията и свалете от котлона. Покрийте крема с фолио, за да не хваща коричка. Оставете да се охлади напълно.

Разбийте маслото и към него прибавете вече охладения крем. Разбийте хубаво до гладкост. Оставете крема в хладилника.

Пригответе крокана, като карамелизирате захарта и към нея добавете орехите (едро нарязани). Изсипете сместа в плитка чиния, застлана с хартия за печене. Оставете хубаво да изстине. След това го натрошете с помоща на точилка или чукче.

Пригответе втория крем, като разбиете сметаната със захарта и към нея добавите 2/3 от крокана (отделете 1/3 от сметана за измазване на тортата). Разбъркайте внимателно.

Сглобете тортата, като поставите един блат в подходяща чиния/поднос. Намажете с 1/3 от жълтия крем. Върху него разпределете 1/3 от сметановия крем. Сложете втори блат, пак жълт крем и сметанов. Покрийте с третия блат, крем и измажете тортата със заделената сметана.

За глазурата загрейте сметаната. Прибавете шоколада и бъркайте, докато се разтопи.

Оставете леко да се охлади и залейте ореховата торта. Оставете за една нощ в хладилника. На следващия ден, поръсете с крокан и по желание може да направите крамелени фигурки.

Ако украсявате с карамелени фигурки, сложете ги непосредствено преди сервиране, защото ще се разтопят.

Тортата Chefdome е готова.

Адаптирано от Елза Стоянова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

дияна влаева
дияна влаева
В рецептата на жълтия крем не видях да пише брашно ,а в описанието пише че се слагало
17.03.2017 08:34
1
Покажи всички подкоментари