Начин на приготвяне
В половината прясно мляко разтваряме суха мая (1 ч.л.) , захар кристална (1 щипка) и брашно (3 с.л.). Разбъркваме и оставяме получената кашичка на топло за 15 - 20 минути, да се активира маята.
Когато е готова, към сместа наливаме другата част от прясното мляко, прибавяме разбито яйце (1 бр.), стафиди (100 г) , захар (1 с.л.) и с бяло брашно, колкото е необходимо, замесваме меко и еластично тесто. Оставяме тестото да втаса, да утрои обема си.
Втасалото тесто правим на 8-10 топки и намазваме с олио. Всяка топка разточваме или изтъняваме с ръце на кора. Слагаме размекната мас или краве масло и навиваме на стегнат фитил.
Завиваме като охлюв и така оформяме всички банички. Подреждаме баничките в тава върху намазана с мазнина хартия за печене. Печем в нагрята на 180 градуса фурна до готовност за приблизително 20-30 минути.
Готовите кифлички още топли поръсваме обилно със смесени пудра захар и ванилия.