Зелеви сарми с гъби и ориз

24/11/2016
"Зелеви сарми всички сме яли и обичаме, но тези сармички, с този ароматен сос - направо ни легнаха на сърцето "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 109
  • Преглеждания за месеца6
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства от кочана, разделят се листата и се попарват в гореща вода със сол и оцет, да омекнат за 5 минути. Отцеждат се добре и жилите се отстраняват .

В дълбок тиган се загрява олио и запържваме нарязан ситно половин праз с щипка сол, да омекне, добавя се нарязани гъби и запържваме за кратко, добавя се оризът, сол, кимион, черен пипер, риган, червен пипер. Разбърква се добре, сипваме малко вода и оставяме на тих огън да кипне, после се сваля .

Взема се лист прясно зеле, поставя се в долния край лъжичка плънка и навиваме на сарма.

На дъното на чугунена тенджерка или друга се нарязва прясно зеле, върху него се поставя навитите сарми, отгоре се поръсва с щипка червен пипер и малки парченца свинска мас, налива се една чаша вода с малко сол.

Варим на тих огън под капак до готовност на сармите.

Приготвя се сосът. В тигана се загрява олио с нарязан ситно останалия праз, добавя се нарязаните домати, сол, захар, риган, босилек. Разбърква се, докато сгъсти.

Сервираме сармите с доматения сос и пресен магданоз.

Вкусно и постно!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар