Начин на приготвяне
Измиваме пилето, слагаме в тенджера, заливаме с вода и кипваме на котлона. Изливаме водата и наливаме чиста топла вода. Слагаме да се вари заедно с нарязаното на ситно прясно зеле и почистени, настъргани на едро моркови. Варим, докато месото омекне.
Изваждаме свареното пилешко месо от супата, обезкостяваме, нарязваме на късчета и отново връщаме във врящата супа. Подправяме с черен пипер и сол на вкус.
В отделен съд - тиганче, слагаме да се запържат/задушат в олио (2-3 с.л.), краве масло (20-30 г) и малко вода нарязаният на ситно лук. Като остане на мазнина, ръсваме брашно (1 с.л.) и запържваме, като разбъркваме.
Разреждаме запръжката с бульон от супата и изливаме във врящата супа с непрекъснато разбъркване. Наливаме и прясно мляко (200 мл). Прибавяме нарязан пресен магданоз и варим пилешката супа още няколко минути.
При необходимост и за предпочитана гъстота може да долеем топла вода.