Начин на приготвяне
Белим картофите, измиваме и сваряваме цели в подсолена вода (внимаваме да се се възварят).
Ориза измиваме в няколко води и също сваряваме в посолена вода. Когато е готов, изливаме водата и сипваме ориза в цедка да се отцежда.
Картофите изваждаме от водата, в която сме варили и нарязваме на кубчета.
Слагаме в купа и смесваме със свареният ориз. Ръсваме черен пипер и сол на вкус и оставяме на топло.
Лука белим и нарязваме. В олио (3 с.л.) и вода (1 к.ч.) слагаме нарязания лук. Подправяме с чубрица и риган на вкус. Задушаваме, докато изври течността и омекне.
Като остане на мазнина, ръсваме червен пипер (1/2 к.л. или повече на вкус) . Разбъркваме няколко пъти и дръпваме от котлона.
Към запърженият лук прибавяме ориза и картофите. Разбъркваме добре и сипваме в порционна чиния. Поръсваме ястието с нарязан пресен магданоз.