Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Пухкави мекички с маслини и мас

Пухкави мекички с маслини и мас

Пухкави мекички с маслини и мас
Снимка: Илияна Димова
4 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
14 бр.
"Това не са обикновени мекици, - това са най-вкусните и ароматни мекици, които сме опитвали"

Необходими Продукти

  • яйце - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • мая суха - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • мас - 5 с.л. разтопена
  • маслини - 1/2 ч.ч. в зехтин
  • брашно - тип 450
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме леко прясното мляко ( 1 ч.ч.) и към него прибавяме разтопена мас (5 с.л.). Киселото мляко (1 с.л.) смесваме с бакпулвер (1/2 ч.л.) и като шупне, прибавяме към прясното мляко и маста. Слагаме и разбито прясно яйце (1 бр.).

Ръсваме суха мая (1 ч.л.), захар ( 1/2 ч.л.) и сол (1 ч.л. равна ). Разбъркваме добре и прибавяме брашно, да получим гъста лепкава каша. Тогава слагаме и почистените от костилките маслини - срязани на половинки (избираме маслини в зехтин, а не в саламура, за да не овлажняват допълнително тестото).

Продължаваме да прибавяме брашно, колкото е необходимо, за да получим меко еластично тесто. Оставяме на топло да втаса. (слагам в натоплена на 50 градуса фурна и така втасва по-бързо, но трябва да е в съд с капак, да не засъхва).

Когато втаса тестото, намазваме с олио и отново омесваме. Оставяме да втаса повторно.

От готовото тесто правим топки, но много внимателно, без да намачкваме тестото и да има във всяко парченца маслини. Оставяме в чиния, намазана с олио.

Когато направим всички топки, изпържваме мекичета в средно нагрято олио, за да не прегарят и да се изпържат добре и отвътре.

Изваждаме върху решетка, да се отдели излишната мазнина, като подреждаме мекиченцата прави, едно до друго, за да не се намачкват и да не спаднат.

Много са апетитни поднесени с шарена сол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: