Постна пита

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Постна пита
Снимка: Христилияна Димитрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
7
"Посрещнете празника, както повелява традицията - с вкусна постна пита и най-близките хора около себе си"

Необходими Продукти

  • За питата
  • брашно - 3 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • сол - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • олио - 6 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • За украсата
  • брашно - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти. В купа се погасява содата за хляб с оцета. След което в брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената сода за хляб. Добавят се и останалите изброени продукти. След което се замества меко тесто.

Готовото тесто се оставя настрани на топло да си почине за 10 - 20 минути. След като тестото си е починало, се оформя с намаслени ръце на питка.

За украсата на питата се прави тесто от брашно, сол и вода. Замесеното тесто от тези продукти остава бяло след печенето. От това тесто се правят украса по избор.

Питата се помазва само с олио, като украсата от бялото тесто не се помазва.

Отстрани се набожда с вилица, за да не се спука.

Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30- 40 минути.

Готовността на содената пита се проверява с клечка за зъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: