Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Селска питка със сирене и кисело мляко

Селска питка със сирене и кисело мляко

Селска питка със сирене и кисело мляко
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Всички искат да опитат от тази питка, вижте защо"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 250 г
  • вода - 150 мл
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • мая - 20 г прясна
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • брашно - около 800 г
  • масло - 50 г
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в хладка вода. Добавете 1 с.л.брашно, покрийте и изчакайте да шупне.

Разбъркайте киселото мляко с олиото, яйцата и солта. Направете кладенче в брашното и изсипете сместа и шупналата мая.

Започнете да месите, като постепенно поемате от брашното. Омесете меко и нелепнещо тесто.

Покрийте готовото тесто и го оставите да удвои обема си. В купичка разбийте яйцата и добавете натрошеното сирене.

Разтопете маслото и с него намазнете ръцете си.

Върху набрашнен плод сложете тестото и с ръце го разстелете на правоъгълник. Поръсете го със сиренето и навийте на руло.

Нарежете рулото на равни части и ги поставете в тава застлана с хартия. Покрийте и изчакайте да втаса.

Втасалата питка намажете с жълтъка, размит в прясното мляко. Печете в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Селската питка със сирене и кисело мляко е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: