Начин на приготвяне
Шарана се почиства и измива добре. Обтрива се с изцеден лимонов сок отвътре и отвън, посолява се със сол и черен пипер и се оставя да престои около 30-40 минути.
Плънката се приготвя, като се задушава нарязания лук в олио и малко вода. След като поомекне, се прибавя измития ориз и се изчаква и той да се задуши, като се разбърква от време на време. Трябва да стане прозрачен.
Подправя се със смлян черен пипер и сол. Долива се една чаена чаша топла вода.
След като е омекнал оризът, се прибавят натрошените орехи и подправките - джоджен и девесил.
Шаранът се пълни с готовата плънка и се зашива отвора с конец.
Рибата се поставя в намаслена тава. Ако има останала плънка, се разпределя около шарана. Прибавя се още приблизително една чаена чаша вода.
Тавата се покрива с фолио и се пече на 200 градуса. Малко преди да е опечен шаранът, се маха фолиото, за да придобие загар.