Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик със свинска мас

Тутманик със свинска мас

Тутманик със свинска мас
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Разкошен тутманик, както го правеше баба - пухкав, ароматен и много вкусен"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 1/2 пакетче суха
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мас - 1/2 ч.ч.
  • сирене - 20 г
  • кисело мляко - 1 кофичка от 400 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активираме маята, като я слагаме в купа с малко топла вода и захар. След като шупне прибавяме солта.

Пресяваме брашното, правим си кладенче, в което чукваме едното яйце и прибавяме маята. Замесваме тесто. Трябва да стане пухкаво и меко. Покриваме го с кърпа и го оставяме на топло за час-час и половина да втаса.

Готовото тесто разделяме на две равни части. Намасляваме дъното и страните на тавичката, в която ще печем. Вземаме една от тестените топки и с издърпване покриваме дъното ѝ.

Намазваме кората с половината от свинската мас и пръсваме с натрошено сирене. По същия начин процедираме с втората топка тесто - поиздърпваме и покриваме с нея сиренето. Намазваме с останалата мазнина.

Режем на квадрати, но само горната кора. През прорезите трябва да се вижда сиренето. Разбиваме второто яйце с млякото и заливаме тутманика. Печем на 180 градуса около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: