Начин на приготвяне
Активираме маята, като я слагаме в купа с малко топла вода и захар. След като шупне прибавяме солта.
Пресяваме брашното, правим си кладенче, в което чукваме едното яйце и прибавяме маята. Замесваме тесто. Трябва да стане пухкаво и меко. Покриваме го с кърпа и го оставяме на топло за час-час и половина да втаса.
Готовото тесто разделяме на две равни части. Намасляваме дъното и страните на тавичката, в която ще печем. Вземаме една от тестените топки и с издърпване покриваме дъното ѝ.
Намазваме кората с половината от свинската мас и пръсваме с натрошено сирене. По същия начин процедираме с втората топка тесто - поиздърпваме и покриваме с нея сиренето. Намазваме с останалата мазнина.
Режем на квадрати, но само горната кора. През прорезите трябва да се вижда сиренето. Разбиваме второто яйце с млякото и заливаме тутманика. Печем на 180 градуса около 40 минути.