Начин на приготвяне
Почистете шарана от люспи и вътрешности. Измийте го обилно с вода и го осолете от всички страни. Оставете го за около 30 минути, за да си поеме солта.
Обелете праза и лука и ги нарежете на ситно. Сложете ги в подходяща тава, заедно с олиото в загрята фурна.
Гответе докато зеленчуците се задушат. Добавете доматите, захарта, боба от консерва, обелените скилидки чесън и гъбите.
Разбъркайте и сложете шарана, като предварителна сте го изплакнали от солта. Поръсете с черен пипер, бял пипер и прибавете дафиновия лист.
Печете в загрята фурна до 190 градуса. По средата на печенето полейте шарана с бялото вино и добавете ореховите ядки.
Когато соса остане на мазнина и шарана придобие приятен кафеникав загар, добавете размитото брашно в малко вода, за да сгъстите соса.
Изключете фурната и оставете шарана вътре, докато температурата спадне. Добър апетит!