Рибена пита

Рибена пита
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"И шаранът на масата, и красиво декорираната рибена пита е готова Нека празникът да започне"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха
  • брашно - 600 г
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 щипки
  • олио - 3 с.л.
  • сусам
  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • плънка
  • ориз - 1 ч.ч.
  • скумрия - 1 печена риба
  • кисели краставички - 3 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • риган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в хладка вода с захарта и се оставя да шупне за 10 минути. Сипва се в брашното и с останалите продукти се замесва средно меко тесто.

Оставя се на топло да втаса за 30 минути. Отделя се топче тесто за украса, останалото се разделя на две части, като едната е по-голяма и е за основата.

Сварява се оризът в подсолена вода до готовност и се отцежда добре. Рибата се почиства и пече на фурна, изважда се и нарязваме на малки парченца в купа. Смесва се с ориза, нарязаните кисели краставички и овкусяваме със сол, черен пипер и риган.

Голямата топка тесто се оформя на пита в намаслена тава върху хартия за печене като се издига и кант. Пълним с плънката и захлупваме с разточеното малко парче тесто. Отделеното тесто се разточва и от него се изрязва риба, звездички и други елементи за украса.

Намазва се с разбития жълтък и залепваме украсата отгоре, после се поръсва със сусам и в средата се оформя малък отвор. Печем в загрята фурна до зачервяване. Вкусно и ефектно за Никулден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: