Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладка вода с захарта и се оставя да шупне за 10 минути. Сипва се в брашното и с останалите продукти се замесва средно меко тесто.
Оставя се на топло да втаса за 30 минути. Отделя се топче тесто за украса, останалото се разделя на две части, като едната е по-голяма и е за основата.
Сварява се оризът в подсолена вода до готовност и се отцежда добре. Рибата се почиства и пече на фурна, изважда се и нарязваме на малки парченца в купа. Смесва се с ориза, нарязаните кисели краставички и овкусяваме със сол, черен пипер и риган.
Голямата топка тесто се оформя на пита в намаслена тава върху хартия за печене като се издига и кант. Пълним с плънката и захлупваме с разточеното малко парче тесто. Отделеното тесто се разточва и от него се изрязва риба, звездички и други елементи за украса.
Намазва се с разбития жълтък и залепваме украсата отгоре, после се поръсва със сусам и в средата се оформя малък отвор. Печем в загрята фурна до зачервяване. Вкусно и ефектно за Никулден!