Начин на приготвяне
В 100 мл хладка вода се разтваря маята с 1 с л захар и се оставя да шупне. Брашното се пресява в тавичка, в средата сипваме останалата вода, шупналата мая, сол, олио, оцет и се замесва меко тесто. Покрива се с кърпа и оставяме на топло да втаса 1 час. От готовото тесто се отделя 1/3 и се замесва с какаото размито с малко вода. Размесва се много добре до равномерен цвят.
Отделя се и топче от бялото тесто за украса. Останалото тесто се разстила върху хартия за печене като питка, парата увита с фолиото се забожда в тестото. От кафявото тесто се оформят два дълги фитила и се поставят по краищата, като накрая се завива като охлюв. Всеки хляб с фигури представлява молитва написана с тестени символи.
Оформете слънце - светлина и топлина в дома, венец за радост и веселие, птичка за радостна вест, цветенца за щастие, грозд за берекет и кръст за повече вяра в доброто. Намазва се отгоре питката с олио и фигурите се залепват, като леко се притискат в тестото.Празното място върху питката накъдрих като прищипах с щипката за захар, получи се много ефектно.
Поръсва се с маково семе и печем в загрята фурна 180 С около 40-45 минути до приятен загар. Изважда се и намазваме с приготвената глазура от вода, захар и олио. Покриваме с кърпа за мека коричка. Весели празници, бъдете благословени !