Новогодишна пита

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
346
95
350
6
31/12/2016
"Посрещнете Новата година сред близки и приятели, с пълна трапеза и топла пита!"
Приготвяне90 мин.
Готвене40 мин.
Общо130 мин.
Порции9
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо8 357
  • Преглеждания за месеца143
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • мая - 1
  • захар - 1 чаена лъжица
  • сол - 1 супена лъжица
  • яйца - 3 + 1 жълтък за помазването
  • прясно мляко - 300 грама
  • вода - 300 грама хладка
  • брашно - около 1 кг
  • масло - 50 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд се натрошава маята. Отгоре се залива с хладкото мляко и се добавя захарта. Прясното мляко не трябва да е горещо. Разбърква се хубаво. Оставя се за няколко минути да втаса. Прибавя се солта, водата и яйцата. Всичко се разбърква много добре.

Брашното се пресява и се прибавя постепенно към сместа. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се оставя да втаса за около 20 - 30 минути.

След като тестото втаса, се разделя на три топки. Като се оставя малко тесто за украсата. Всяка топка се разточва на кръгла кора. След това се прехвърля в кръгла тава, която е помазана с олио и набрашнена.

Същото се повтаря и с другите две топки тесто. Наслагват се една върху друга. След това по средата се слага една чаша и се режат 8 триъгълника, без да се стига до средата. Във всеки триъгълник тесто се прави по една малка дупка. През нея се прекарва долния край на триъгълника, като се прекарва отдолу - нагоре.

След това краищата на всеки триъгълник се подгъват леко навътре. Отгоре се прави украсата. Питата се оставя да втаса за 30- тина минути. След като втаса, новогодишната пита се помазва с жълтък, олио и вода.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. След като питата се опече, се поръсва леко с вода и се завива с чиста кърпа. Питата седи завита за около 10 - 15 минути.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар