Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична пита за Васильовден

Празнична пита за Васильовден

Празнична пита за Васильовден
Снимка: Веселина Константинова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"За здравето на именника и на всички, дошли да го уважат - вкусна празнична пита за Васильовден"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 1/2 ч.ч. хладка
  • мая - 1 кубче свежа
  • яйца - 2 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • олио - за намазване
  • ленено семе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в хладката вода. Добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете на топло, за да шупне.

Пресейте брашното. В купа чукнете яйцата, изсипете бухналата мая, добавете прясното мляко, киселото мляко, олиото и солта.

Разбъркайте с лъжица и добавете част от брашното. Прибавете и останалото брашно постепенно и замесете меко тесто, докато спре да ви лепне по ръцете.

Свийте готовото тесто на топка, намажете го с олио и го завийте с фолио.

Сложете тестото на топло, докато втаса и удвои обема си.

Разделете втасалото тесто на пет топки. Разточете четирите топки на кори.

Намажете всяка кора с олио. Сложете ги една върху друга. Нарежете на триъгълници. Свийте всеки триъгълник на кифличка, като започнете от широката част.

От петата топка оформете средната част на питката и я поставете в тава за печене с намазнено дъно. Отстрани подредете останалите парчета и оформете питката. Намажете с разбити жълтък и поръсете с ленено семе.

Сложете тавата във фурна на 100 градуса. След 5-6 минути увеличете градусите до 120 и така, докато стигнете до 200.

Питката през това време ще продължава да удвоява обема си.

Изпечете питката до златисто.

Проверете готовността на питката с помощта на дървена клечица - готова е, когато по клечката няма остатъци от тесто.

Ако е наложително, покрийте питката с хартия за печене, намалете градусите и допечете питката.

Весел празник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: