Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка стъпка по стъпка

Питка стъпка по стъпка

Sonia DanovaSonia Danova
Новак
87435
Питка стъпка по стъпка
Снимка: Sonia Danova
2 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Когато един кулинар има сърце на художник и ръце на скулптор, резултатът е тази съвършена пита"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - около 1 кг
  • прясно мляко - около 500 мл може и вода
  • мая - 3/4 кубче от 42 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 4 с.л. може и олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Раздробете маята и я сложете в съд с 4 с.л. брашно и 100 мл вода. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес, покрийте с чинийка отгоре и оставете на топло за 10 минути, за да се активира.

Брашното сипете с дълбока купа, направете в средата кладенче и сложете останалите продукти, активираната мая и остатъка от млякото (водата).

Разбъркайте добре с лъжица, а след това продължете разбъркването с ръка.

Ще получите средно твърдо и еластично тесто, което месите продължително до получаването на мехури или удряте 100 пъти в гладка повърхност.

Щом повърхността му стане гладка, го покрийте с кърпа и го оставете да втаса на топло.

Разделете тестото на колкото части ще са ви нужни за оформянето на питката, оставете ги да се отпуснат, след което ги оформете както ви харесва или както е показано на снимките.

Оставете отново да втасат и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 45 минути или до готовност.

Питката стъпка по стъпка е много сполучлива.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

marcheva14
marcheva14
Още веднъж разкошно изпълнение. Моите поздравления! Не бих могла да я повторя, честно, за огромно мое съжаление... мда.
05.01.2017 17:30
2
Mariane
Mariane
Разкошна, майсторско изпълнение!
05.01.2017 16:20
2