Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка Слънчево цвете с мая

Питка Слънчево цвете с мая

ЕлиЕли
Чирак
34117125
Питка Слънчево цвете с мая
Снимка: Ели
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Направете място на трапезата си за това слънчево цвете, което пълни стомаха и сгрява сърцето"

Необходими Продукти

  • маргарин - 1 бр. или чисто масло
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • прясно мляко - 250 г
  • брашно - колкото поеме
  • сусам - 1 п.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изглежда доста сложно, но не е чак толкова. Въоръжете се с търпение. Замесва се меко, пухкво тесто от брашното, млякото, маслото, яйцата и маята, която предварително е разтворена с малко сол и захар.

Преди да стане съвсем готово за обработка, може да го оставите леко да втаса. Разделя се на четири големи, четири малко по-малки и пет най-малки топки. Оставате ги също леко да втасат.

Започва обработката на четирите най-големи топки. Разточвате всяка една, като трябва да получите кръг с диаметър около 20 см. и ги поставяте една върху друга. Съвсем леко минавате с точилката отгоре след това.

Намира се центъра на кръга и се разделя на 8 равни части. Тук е добре да се знае, че разрезът не трябва да стига до края на кръга. Същото се повтаря и с четирите по-малки топки, като при тях разрезът стига до края и диаметърът е малко по-малък, около 18 см.

Кръгът отново става на 8 равни части, разрязва се, както се разрязва парче пица. Вземаме първото тесто което сте го разточили и от вътре на вън изваждате всяка една част. Получава се нещо като лъчи на слънце.

Прави се съвсем малък процеп в края на всеки лъч и се промушва края в него. След това между всеки един лъч поставяте другите парченца от по-малките топки. Същата процедура се повтаря и с четирите най- малките топки.

Средата остава съвсем малко празно пространство в него поставяме останалата най-малка топка. Ако желаете, може да се направи под формата на роза. Когато всичко това е добре оформено, се оставя да втаса добре около 40-50 мин. на топло.

Намазваме го с жълтък, разбит с малко олио. Поръсваме го със сусам по края, а в средата с маково семе. Питката е готова за печене. Пече се в умерена фурна на около 200 градуса до зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Desimir
Desimir
Изглежда доста красиво, надявам се и да е толкова вкусна
31.01.2017 11:00
1
Покажи всички подкоментари