Начин на приготвяне
Изглежда доста сложно, но не е чак толкова. Въоръжете се с търпение. Замесва се меко, пухкво тесто от брашното, млякото, маслото, яйцата и маята, която предварително е разтворена с малко сол и захар.
Преди да стане съвсем готово за обработка, може да го оставите леко да втаса. Разделя се на четири големи, четири малко по-малки и пет най-малки топки. Оставате ги също леко да втасат.
Започва обработката на четирите най-големи топки. Разточвате всяка една, като трябва да получите кръг с диаметър около 20 см. и ги поставяте една върху друга. Съвсем леко минавате с точилката отгоре след това.
Намира се центъра на кръга и се разделя на 8 равни части. Тук е добре да се знае, че разрезът не трябва да стига до края на кръга. Същото се повтаря и с четирите по-малки топки, като при тях разрезът стига до края и диаметърът е малко по-малък, около 18 см.
Кръгът отново става на 8 равни части, разрязва се, както се разрязва парче пица. Вземаме първото тесто което сте го разточили и от вътре на вън изваждате всяка една част. Получава се нещо като лъчи на слънце.
Прави се съвсем малък процеп в края на всеки лъч и се промушва края в него. След това между всеки един лъч поставяте другите парченца от по-малките топки. Същата процедура се повтаря и с четирите най- малките топки.
Средата остава съвсем малко празно пространство в него поставяме останалата най-малка топка. Ако желаете, може да се направи под формата на роза. Когато всичко това е добре оформено, се оставя да втаса добре около 40-50 мин. на топло.
Намазваме го с жълтък, разбит с малко олио. Поръсваме го със сусам по края, а в средата с маково семе. Питката е готова за печене. Пече се в умерена фурна на около 200 градуса до зачервяване.
Коментари