Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична пита Венец

Празнична пита Венец

Празнична пита Венец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
07/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Независимо какъв е празникът - на масата трябва да има прясно изпечена пита, точно като тази"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г
  • вода - 100 мл за маята
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 голяма щипка
  • масло - 100 г разтопено
  • брашно - 700 г
  • яйца - 1 бр.
  • сирене - 150 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладката вода се разбърква маята със захарта и 1 с.л. брашно. Оставяме да шупне. Замесва се средно меко тесто с останалите продукти и оставяме да втаса 30 минути.

Тестото се разделя на 2 части. Първата се разточва на голяма правоъгълна кора , намазваме с масло и поръсваме натрошено сирене. Завива се на руло и се усуква.

Навива се в намаслена тава около чашка за крем карамел, за да се оформи като венец. Останалото тесто се разделя на четири части. Три от тях се разделят на още две и от всяка се оформя дълъг фитил.

Усукват се два по два. Малкият се навива около чашата, другите два - от външната страна. От последното тесто оформяме 7-8 къси фитила. Завиват се като S и поставяме отгоре.

Оставяме да почине питката за 15 минути. Намазваме с разбит с малко олио жълтък и поръсваме семена. Печем в загрята фурна на 180 градуса около 35-40 минути.

Изважда се и намазваме с масло за мека коричка. Добър апетит и честит празник на всички Ивановци !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: