Мамината шкембе чорба

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
136
685
207
356
2
07/01/2017
"Където и да отидем, никога няма да забравим вкуса на мамината шкембе чорба "
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо56 576
  • Преглеждания за месеца140
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • телешко шкембе - 600 г
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 200 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - 2 щипки
  • оцет - 50 мл
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества
Шкембе Чорба

Начин на приготвяне

В тенджера сложете вода да заври. Когато е готова, попарете шкембето за 2-3 минути и веднага го остържете с нож от вътрешната страна. След това го изчистете и от външната страна.

Ако има зацапани места ги измийте или остържете с ножа заедно с ципата. Измийте го отново много добре, поставете го в дълбока тенджера и го залейте със студена вода. Включете котлона и оставете да ври, като постоянно доливайте вода.

Телешкото шекмбе се вари 2-3 часа. Когато шкембето се свари, се вади от тенджерата, оставя се да изстине и се реже на дребни парченца. Бульона от шкембето го посолете и варете още 15-20 минути.

Добавете към него червеният пипер, прясното мляко и олиото. Счукайте чесъна и го залейте с оцета. Когато сервирате чорбата, първо в купичка сложете от шкембето, сложете от бульона и подправете със чесновата смес. Добър апетит.

Бележка: Ако не ви се чака да се свари шкембето, може да ползвате и готово от магазина.

Керамична купичка от троянска керамика - 15см-6%
Избери класиката! Поднеси стилно с:
Керамична купичка от троянска керамика - 15см
5.20 лв.
4.90 лв.
Виж ››

Специално за онези, които обичат народните мотиви - многофункционална и удобна керамична купичка с троянски шарки.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар