Начин на приготвяне
Разрежете корите на три еднакви части по дължина. Вземете една лента кора, намажете я с помощта на четка с олио и сложете още една отгоре, която също се намазва с олио. Смелете орехите и сложете малко от тях върху корите.
Нагънете ги на хармоника и прегънете краищата им така, че да се получи вързопче. След това обърнете вързопчето и го поставете в намазнена тава. Така се процедира и с всички останали кори. Сложете на котлона касеролка и загрейте останалото олио, добавете маслото и изчакайте да се разстопи.
Когато е готово, намажете баклавичките с мазнината и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. През това време си пригответе сиропа. В тенджера изсипете водата и захарта и варете, докато се получи гъст сос.
Малко преди да снемете сиропа от котлона, добавете лимоновият сок и ванилиите. След като баклавата е готова и вече изстинала, се залива с топлия сироп и се оставя да престои 12 часа.