Начин на приготвяне
Свинско със зеле, а също и свинско с ориз са две любими класики на цяла България. В тази рецепта ще обединим тези вкусове, за да получим апетитна гозба, която всички вкъщи обичат.
Нарежете свинското месо на хапки. В тиган с малко олио запържете месото до златисто. Извадете го и оставете настрана свинските мръвки.
В същия тиган добавете нарязания на ситно лук, чесън и настъргания морков. Запържете за 3-4 минути, докато омекнат.
Нарежете киселото зеле за ястието на дребно и го добавете към зеленчуците. Гответе още 5-6 минути, като разбърквате.
Върнете месото в тигана, добавете червения пипер, черния пипер и дафиновия лист. Разбъркайте добре.
Изплакнете ориза под студена вода и го добавете в тигана. Разбъркайте, за да се смеси с останалите съставки.
Ако използвате шафранови нишки, предварително ги накиснете в 2-3 с.л. топла вода за 10 минути. Добавете шафрана и водата му към ястието.
Залейте с бульона или водата. Ако е нужно, добавете още сол (внимавайте, защото киселото зеле може да е достатъчно солено). Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън около 25-30 минути, докато оризът омекне и течността се абсорбира.
Ако предпочитате, можете да прехвърлите сместа в тавичка и да я изпечете във фурна, загрята на 180°C, за около 20 минути.
Поднесете киселото зеле с ориз и свинско топло.
Добър апетит!