Питка за Тодоровден

Питка за Тодоровден

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k
3k
50
10k
Питка за Тодоровден1 / 2
19/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Сготви50 мин.
Общо80 мин.
Порции1 бр.

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 100 мл топличка вода заедно със захарта. Разбъркайте с 2-3 с.л. брашно и оставете да втаса около 20-тина минути.

Пресейте брашното, направете кладенче и добавете маята, солта и вода (около 200 мл). Замесете меко тесто, като постепенно прибавяйте по малко олио. Омесеното тесто се оставя да почине за още 20 минути. По желание се добавят в него орехи и сушени плодове след втасването.

Сложете питката в намаслена тава, като заделите малко тесто за направата на украсата. От заделеното тесто оформете слънце, житни класове или направете украса по ваше усмотрение.

Оставете оформената питка да втаса още 20 минути. Намажете питката за Тодоровден с разбит жълтък с малко вода и сложете да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна.

Рейтинг

5 6
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка: