Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб със семена

Домашен хляб със семена

Елена СтойчовскаЕлена Стойчовска
Помощник Готвач
1878143024961
Домашен хляб със семена
Снимка: Елена Стойчовска
1 / 2
11/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Не може да купувате подаръци за семейството си всеки ден, но може да им приготвяте вкусен селски хляб, което е същото"

Необходими Продукти

  • брашно - 3.5 ч.ч. типово/грахам или бяло
  • мая - 1 суха
  • захар - 1 с.л.
  • мляко - 300 мл.
  • олио - 70 - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
  • сумак - по желание
  • семена - мак, сусам, ленено - до 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля за кратко в микровълнова, изсипва се маята и захарта и се оставя настрана докато се активизира маята. Към пресятото брашното се добавят 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. сумак, както и семената, като те могат да бъдат смес или само от единия вид, размесва се добре.

Направете кладенче, в което изсипете активизиралата се мая и олиото. Разбърква се с лъжица, след което се доомесва на ръка - подгответе си още малко брашно за доомесване, както и мазнина - ако брашното е в повече, добавете малко олио. Текстурата трябва да е мека и пухкава. Не прекалявайте с брашното - няма да втаса хубаво - по-добре е да я оставите малко по-рядка.

Покрийте с хавлия и оставете на топло да втаса - аз лично пускам фурната на 40 градуса с вентилатор - забравям за него поне за 45 мин. След като е напълнил купата, извадете и прехвърлете на плота - доомесете с малко брашно, като тестото трябва да е еко, пухкаво и нелепнещо. Намазнете кръгла или продълговата тавичка, прехвърлете хляба и с ръка хубаво го намажете с олио.

Поръсете със сол и черен пипер и върнете отново във фурната на същите градуси, за да втаса още веднъж. Когато отново си е увеличило обема и започва да прелива от тавата, увеличете градусите до 180. След 20 мин. проверете с клечка дали хлябът е опечен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: