Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се сваряват. Запазва се 250 мл от водата, в която са варени. Още топли се намачкват на фино пюре.
Маята и захарта се разтварят в 50 мл вода (използвайте топлата вода от сварените картофи). Оставете да се активизира маята.
В подходяща тава (с диаметър мах 30 см.), пресейте брашното, добавете солта, половината разтопено масло, картофеното пюре, дребно нарязания лук. Налива се от водата на варените картофи и се замесва лепкаво тесто, като периодично се мажат ръцете с масло за по-добро омесване.
Покрийте тестото и оставете да втаса на топло за 1 час - аз включвам фурната на 40 градуса, пъхам тавата вътре и чакам, докато тестото започне да прелива.
След като достигне този стадий, изваждам от фурната и пристъпвам към оформянето на милинките. С намаслени ръце се правят малки топчета, които се редят в намаслена кръгла тава с диаметър 30 см. Оставете на топло, за да втаса отново (докато удвои обема си).
В купичка смесете галетата, брашното и солта и поръсете върху милинките. Залейте с останалото разстопено масло (ок. 2-3 с.л.) и сложете милинките да се пекат на 190 градуса за 30-35 минути.