Кипърски пирожки

Румяна милчеваРумяна милчева
Чирак
1304921516781
Кипърски пирожки1 / 2
12/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
125 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • кускус - 500 г
  • сол - 1 с.л
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - на вкус
  • зехтин - 2 с.л
  • агнешко месо - 500 г смляно
  • лук - 1 бр.
  • кедрови ядки - 1.5 с.л.
  • олио - 2 л
  • стафиди - 1.5 с.л.
  • магданоз - 1 вр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа слагаме кускус, сол, зехтин, червен и черен пипер, след което наливаме вряща вода 1 пръст над куккуса, разбъркваме и покриваме с кухненско фолио. След 4 мин отваряме и наливаме още малко вода, защото тази вече е попита, и пак покриваме за 35 мин.

През това време загряваме 6 с.л. зехтин, като се загрее, слагаме агнешката кайма, сол и черен пипер, пържим до готовност на каймата, като гледаме да я надробим на ситни парченца. След като е полуготова, добавяме и ситно нарязания лук, намалете котлона и гответе 15 минути, като разбърквате да не загори.

Леко запечете кедровите ядки в тигана. Накиснете стафидите в продължение на 20 мин в гореща вода. Ситно нарязан магданоз и стафидите ги добавете разбъркайте и премахнете от огъня.

Когато вече кускусът е увеличил двойно обема си, от него трябва да замесим тесто, като го месим с ръцете си, ако е много твърдо, добавете малко топла вода.

Намокрете ръцете си с вода, вземете от сместа и направете топка, която издърпвате /по-точно трябва да прилича на котлет и вътре в дупката да можем да вкараме от плънката/. С чаена лъжичка пълним от сместа и после ги затваряме и от другата страна, така че да не излезе сместа.

В дълбок тиган загрейте олио до 180 градуса. Започнете да пържите, като обръщаме редовно от двете страни, за да не загоря, около 5-7 минути до красив златист цвят.

Изваждаме ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината, и сервираме с резен лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: