Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за специален повод

Погача за специален повод

НадяНадя
Новак
2114127
Погача за специален повод2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
16
"Каквото и да решите да приготвите за специален повод, без питка няма да минете, а тази е особено подходяща"

Необходими Продукти

  • брашно - около 1 кг
  • прясно мляко - 750 мл топло
  • мая - 1 кубче или 1 пакетче суха
  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • олио - 4 с.л. + още малко
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява. Прави се кладенче. Сипва се млякото, в което предварително е разтворена маята. Слагат се яйцата, олио, сол, захар, оцет.

Омесва се меко тесто, което не трябва да лепне по ръцете. Оставя се на топло да удвои обема си. След това се измесва и се разделя на 3 топки.

Разточва се първата кора, намазва се с олио, отгоре се слага втората разточена кора, намазва се с олио и върху нея се слага третата разточена кора.

Реже се на триъгълници. Навиват се кифлички от широката към тясната страна. Нареждат се в тавичка. Оставя се да втаса за 30-40 мин.

Пече се в умерено загрята фурна за около 50 мин. След като се извади, готовата погача се поръсва с вода и се покрива с кърпа за малко.

Погачата за специален повод е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: