Начин на приготвяне
Крем: В подходящ съд слагаме натрошен 460 грама черен шоколад, разтворимо кафе 2 ч.лъжици, вода 10 с.лъжици и ром 2 с.лъжици. Стопяваме всичко това на много слаб огън, като бъркаме енергично.
Получената гладка смес я оставяме настрани. Подготвяме си две дълбоки форми, разделяме 4 броя яйца на жълтъци и белтъци. В едната купа разбиваме четирите жълтъци с 1 с. лъжица захар, докато се получи почти бял крем. В другата купа разбиваме четирите белтъка с 1 с. лъжица захар и 2 щипки сол до получаване на твърд сняг.
Разбиваме отделно и 400 мл сметана. След което почваме да смесваме - към разбитите жълтъци прибавяме шоколадовата смес и по малко с леко бъркане и от белтъците. Когато всичко е разбъркано добре прибавяме и разбитата сметана. Получава се хубав шоколадов мус.
Глазура: В съд с дебело дъно слагаме 100 грама черен шоколад, 100 грама млечен шоколад и 2 с.лъжици разтворимо кафе. Затопляме малко, бъркаме енергично и добавяме 200 мл неразбита сладкарска сметана.
След което отнемаме от огъня и пак продължаваме да бъркаме, като последно добавяме и 4 с. лъжици масло. Разбъркваме интензивно докато се получи гладка смес без буци (шоколадовата глазура се добавя веднага върху сглобената торта, стяга бързо).
Сироп: В една малка касерола се слага 1 ч.чаша вода и 1 ч. чаша захар и разбъркваме да се разтвори захарта, като се разтвори добавяме и 1 супена лъжица какао. Изчакваме около четири минути да поври сиропа и след това го отнемаме от котлона. Важно условие при сиропирането на торти е блатовете да са студени и сиропът горещ, или блатовете горещи, а сиропът студен.
Сглобяване: Към готовия шоколадов мус се прибавят 2 ч. чаши смлени орехи, като се разбърква добре. В подходящ поднос поставяме първия блат, леко го сиропираме с горещ сироп, изчакваме малко и прибавяме една малка част от шоколадовия мус. Върху него внимателно поставяме втория блат, който го сиропираме, прибавяме муса и така по същия начин се нареждат останалите блатове. Оставя се от муса и за най-отгоре.
Когато всичко от това е направено, прибавяме топла шоколадова глазура, като внимателно я нанасяме с шпатула отгоре и от страни на тортата. Когато глазурата се стегне покриваме цялата торта с една част от захарното тесто, а с другата част от тестото се правят декорациите.
Коментари